Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012

ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΚΑΛΣΙΤΟΝΙΝΗ

Αθήνα, 30/07/2012
Αρ. Πρωτ.: 33831

ΘΕΜΑ: «Χορήγηση καλσιτονίνης».

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, εφιστάται η προσοχή των ιατρών στη χορήγηση του φαρμάκου καλσιτονίνη. 

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστά τον περιορισμό της μακροχρόνιας χρήσης φαρμάκων που περιέχουν καλσιτονίνη.

Οι γιατροί δεν θα πρέπει να συνταγογραφούν φάρμακα που περιέχουν καλσιτονίνη σε ρινικό εκνέφωμα για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. 

Τα φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν καλσιτονίνη θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για σύντομης διάρκειας θεραπεία, λόγω ενδείξεων ότι η μακροχρόνια χρήση αυτών των φαρμάκων συσχετίζεται με έναν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. 

Η καλσιτονίνη θα είναι διαθέσιμη μόνο ως διάλυμα για ένεση και έγχυση και θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για:
  • Πρόληψη της οξείας απώλειας οστικής μάζας εξαιτίας αιφνίδιας ακινητοποίησης, με σύσταση για θεραπεία δύο εβδομάδων με μέγιστη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων.
  • Νόσο Paget σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται σε εναλλακτικές θεραπείες ή για εκείνους στους οποίους τέτοιες θεραπείες δεν είναι κατάλληλες, με θεραπεία που θα περιορίζεται στους τρεις μήνες. 
  •  Υπερασβεσταιμία που προκαλείται από καρκίνο 
Η θεραπεία με καλσιτονίνη θα πρέπει να περιορίζεται στο πιο σύντομο δυνατό χρονικό διάστημα και χρησιμοποιώντας η ελάχιστη αποτελεσματική δόση.
 
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ενημερώνονται από το site του ΕΟΦ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου. 
Οι κ.κ. Διευθυντές των Μονάδων Υγείας και Π.Υ.Υ. παρακαλούνται να φροντίσουν για την κοινοποίηση του εγγράφου αυτού στους ιατρούς της μονάδας τους και τους συμβεβλημένους ιατρούς της περιοχής τους. 
 
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου