Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ε.Ο.Π.Υ.Υ.: Βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε

ΙΚΑ-ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ συνταγές όλες μαζί από 1/11. Ενιαία αρίθμηση, κατάσταση στο τέλος του μήνα ανά ημέρα τύπου ΙΚΑ, η υποβολή του φακέλου θα γίνεται στους τοπικούς συλλόγους (σε περιπτώσεις ύπαρξης διανεμητικού λογαριασμού) και στα κατά τόπους υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (σε συλλόγους όπου δεν έχουν διανεμητικό λογαριασμό). Ο φάκελος θα είναι ο κλασικός άσπρος τύπου ΙΚΑ (όπως ακριβώς κάναμε ως τώρα για το ΙΚΑ). Δυο ματσάκια, ένα χειρόγραφες (πράσινες τύπου ΙΚΑ) και ένα ηλεκτρονικές οι οποίες θα αναγράφουν ΙΚΑ, ΟΠΑΔ ή ΟΑΕΕ όπως προηγουμένως.
- Προσωπικά συνταγολόγια ΟΠΑΔ/ΟΑΕΕ καταργούνται από 1/11! Δεν θα αποζημιώνονται τέτοιες συνταγές, προσοχή! Εξαιρούνται η 2η και 3η επαναλαμβανόμενη εκτέλεση παλαιότερων συνταγών. (σ.σ. εδώ ο ΕΟΠΥΥ έχει πει ότι θα δέχεται τις χειρόγραφες με ημερομηνία πριν 1-11 αν δεν έχουν περάσει οι 5 μέρες εκτέλεσης! Στις οδηγίες του ΠΦΣ αυτό λείπει! Ελπίζουμε να είναι παράλειψη και να θεωρείται αυτονόητο αυτό!)

- Κέντρα Υγείας, αγροτικά/περιφερειακά ιατρεία που δεν έχουν ακόμα δυνατότητα ηλεκτρονικής καταχώρησης συνταγών για ΟΠΑΔ/ΟΑΕΕ θα γράφουν στις πράσινες συνταγές ΙΚΑ.

- Ιδιώτες γιατροί ηλεκτρονικά μόνο (όπως και τώρα) για ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ. Αν δε λειτουργεί η Η/Σ κόβουν πράσινη ΙΚΑ και γράφουν πίσω για τη δυσλειτουργία! Δε χρειάζεται διόρθωση για τους γιατρούς ΙΚΑ να κόψουν χειρόγραφη ( σ.σ. δε μας εξηγεί για τους γιατρούς IKA που κόβουν συνταγές ως ιδιώτες στα ιατρεία τους! Υποθέτουμε βάσιμα ότι αν εκδίδουν συνταγή με την προσωπική τους σφραγίδα, στα ιδιωτικά τους ιατρεία εντάσσονται στην κατηγορία "Ιδιωτών Συμβ. ΟΠΑΔ/ΟΑΕΕ" και πρέπει να γράψουν πίσω "αδυναμία εκτέλεσης e-synt" )

- Για νοσοκομεία ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν θα έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης πράσινων χειρόγραφων ΙΚΑ.

- ΔΕΝ εκτελούμε ΦΥΚ για ΟΠΑΔ/ΟΑΕΕ από 1/11!! Θα τα προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι από τα φαρμακεία ΙΚΑ, ("φαρμακεία ΕΟΠΥΥ" οσονούπω). Τα 40 ΦΥΚ του ΙΚΑ παίρνουν 1 μήνα παράταση, τα δίνουμε ακόμα εμείς ( η γνωστή λίστα ).

- Ο ΟΓΑ δεν μπαίνει ακόμα στον ΕΟΠΥΥ. Ως εκ τούτου συνεχίζουμε κανονικά την εκτέλεση συνταγών όπως πριν, προβλέπεται ότι από 1/12 θα εισέλθει στο νεοσύστατο οργανισμό.

- Η πληρωμή του λογαριασμού ΕΟΠΥΥ θα είναι ενιαία, θα βγαίνει ετήσια ακριβής μηνιαία ημερομηνία εξόφλησης (όπως για ΙΚΑ). Με τα έως τώρα δεδομένα η πληρωμή θα γίνεται εντός 40-45 ημερών από την κατάθεση των συνταγών η οποία θα γίνεται το αργότερο μέχρι και την 5η εργάσιμη του επόμενου μήνα. Η σύμβαση φαρμακείων-ΕΟΠΥΥ είναι συλλογική, δεν απαιτείται κάτι από εμάς ατομικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου